Onderzoek

Inleiding

Veel politieke debatten zijn gebaseerd op relatief beperkte informatie. Bestuurlijke beslissingen worden hiermee genomen terwijl slechts een deel van het spectrum aan (vaak al wel) beschikbare informatie wordt gebruikt. Vervolgens ontstaan er problemen in de uitvoering van het beleid, die vaak hadden kunnen worden voorkomen.

De research tak van Da Vinci streeft er naar gevalideerde – en waar mogelijk – wetenschappelijk onderbouwde informatie ter beschikking te stellen, die onderbouwde  en goede besluitvorming ondersteunt.

Op dit moment lopen de volgende research onderzoeken binnen Da Vinci:

Blauwtong virus

In het najaar van 2023 werd Nederland getroffen door een ernstige uitbraak van het blauwtong virus, die zeer lokaal nabij de Loosdrechtse plassen blijkt te zijn ontstaan en zich vandaaruit over het hele land heeft verspreid. Omdat het om een complexe problematiek gaat is een viertal deskundigen bereid gevonden een bijdrage te leveren aan een eerste  oriënterend onderzoek, waarvan de resultaten in bijgaande rapportage zijn beschreven. Inmiddels is er aanvullend onderzoek verricht, waarvan de rapportage eind 2024 zal verschijnen.

Lees meer: Orienterend onderzoek herkomst BTV 2023.pdf

Het Stikstofdossier

Er zijn weinig onderwerpen die de afgelopen periode meer in de belangstelling hebben gestaan en stof hebben doen opwaaien als de maatregelen rondom Stikstof. Er waren boerenprotesten, demonstraties en felle discussies over de noodzaak van het ingrijpen op de stikstof huishouding en in agrarische ondernemingen . Maar welke wetenschappelijke onderbouwing ligt er feitelijk onder de debatten, discussies en besluitvorming? Telkens weer blijken eerdere aannames niet te kloppen. Da Vinci onderzoekt de noodzaak van stikstofbeleid vanuit de beschikbare informatie en is bezig een dossier hierover op te stellen: Het Stikstofdossier.

Bevolkingsgroei

De Nederlandse bevolking neemt de komende decennia toe. Niet door aanwas van de ‘bestaande’ bevolking, maar door Westerse- en Niet-Westerse immigratie. De toename in bevolkingsgroei leidt onder andere tot problemen in de financiering van het sociale stelsel, de beschikbaarheid van woningen (woningnood) en de sociale cohesie. De beleidsuitgangspunten hoe hier mee om te gaan liggen ver uiteen. Da Vinci onderzoekt  wat de feiten zijn en welk beleid kan leiden tot meer sociale cohesie en minder problemen.